Hva er restskatt?

Restskatt kan gjøre et solid innhogg på kontoen. Vi forklarer deg hva restskatt er og hvordan du betaler. Du får også gode tips til betaling av restskatt.

Hva er restskatt?

Alle som har inntekt eller mottar trygdeytelser, må betale skatt. Hvor mye skatt du må betale, avhenger av hvor mye inntekt du har.

Restskatt er skatt man må betale etter at skatteoppgjøret er foretatt. Hvis du får restskatt, er det ikke trukket nok skatt gjennom året. Dette kan skje av ulike grunner. For eksempel kan endringer i inntekt kan føre til at man får restskatt.

Når skatteoppgjøret er klart, vil du få varsel om eventuell restskatt. Hvis restskatten er under 100 kroner, vil det regnes som at du går i null, og du må derfor ikke betale restskatt.

Hvordan betale restskatt?

  • skattemeldingen kan du finne informasjon om hvor mye du skal betale og siste frist for innbetaling.
  • Du vil motta en faktura med detaljer for betaling av restskatten, som kontonummer og KID-nummer. Du kan overføre beløpet direkte fra nettbanken din.
  • Skatteetaten kan være behjelpelig med en avtale om delbetaling til kunder som ikke har nok penger til å betjene kravet i sin helhet på én innbetaling. Med en delbetalingsavtale kan du dele opp beløpet i flere innbetalinger. Vær bevisst på at det kan medføre en høyere totalsum på grunn av renter og gebyrer.

Frister for betaling av restskatt

  • For beløp under 1000 kroner: Betal innen 31. mai for å unngå at renter legges til beløpet.
  • For beløp over 1000 kroner: Beløpet deles opp i to fakturaer. Fristen avhenger av når du fikk skatteoppgjøret.
    • Hvis du mottok skatteoppgjøret før 30. juni, må du betale første faktura før 20. august og andre innen 24. september.
    • Hvis du mottok skatteoppgjøret etter 01. august, må du betale første faktura innen tre uker og andre innen åtte uker.

Det er mulig å dele opp restskatten i flere innbetalinger. Ta kontakt med Skatteetaten om du har behov for å inngå en avtale om delbetaling.

Det er mulig å dele opp restskatten i flere innbetalinger. Ta kontakt med Skatteetaten om du har behov for å inngå en avtale om delbetaling.

Gode råd når du skal betale restskatt

#1. Sjekk skatten: Ved å logge inn på Skatteetatens nettsider, kan du endre hvor mye skatt som trekkes hver måned. Hvor mye skatt du betaler, kan du også finne informasjon om på lønnsslippen din.

#2. Lag et budsjett: For å kunne betjene restskatten, er det viktig å skaffe oversikt over egen økonomi. Hvor mye kommer inn på konto hver måned, og hvilke utgifter har du? Det er smart å lage seg et budsjett. Slik kan du lettere se hvor pengene tar veien. Spar der du kan og sett av penger til restskatten.

#3. Betal innen forfallsdato: Hvis du ikke betaler restskatten innen fristen, vil du motta inkassovarsel med ny forfallsdato. Det vil påløpe renter og gebyrer. Beløpet vil dermed bli enda høyere. Om saken går til inkasso, vil du få betalingsanmerkninger, og det vil bli vanskelig å få innvilget lån og andre avtaler. Du kan lese mer om betalingsanmerkning her.

#4. Be om avdragsfri periode: Hør med banken din om du kan få betale kun renter og gebyrer på boliglånet for en periode. Da vil du få mer penger til overs til å betale restskatt.

#5. Selg varer: Selg varer du ikke bruker ved å ta i bruk apper som Finn.no og Tise. Dette kan gi deg noen hundre- eller tusenlapper ekstra til å betale restskatten med.

#6. Forhandle om lønn: Kanskje står du i en posisjon hvor du kan forhandle om lønn? Vær ærlig med arbeidsgiver. Spør om forskudd på lønnen eller flere vakter.

#7. Refinansiere gjeld: Et alternativ for å betjene restskatten, er å refinansiere gjelden. Refinansieringslån har lavere rente enn andre forbrukslån. Har du mange smålån, kan du spare penger på renter og gebyrer ved å refinansiere.

Oppsummering

  1. Restskatt er skatt du må betale fordi du har betalt for lite skatt i løpet av året. Blant annet kan økt inntekt føre til restskatt.
  2. Er beløpet på restskatten under 100 kroner, må du ikke betale. Frist for innbetaling av restskatt for beløp under 1000 kroner er 31. mai. Frister for større beløp avhenger av når du mottok skatteoppgjøret. Du kan sjekke frister på Skatteetaten.no.
  3. Restskatt betales via vanlig overføring i nettbanken. Det er mulig å avtale om delbetaling om du ikke kan betale hele beløpet på en gang.
  4. Lag deg et budsjett for å få oversikt over økonomien din. Slik blir det lettere å sette av penger til betaling av restskatt. Pass på at du betaler innen forfallsdatoen, for å unngå renter.