Det er lett å bli bekymret hvis man mottar en betalingsoppfordring. Her forklarer vi derfor hva det er, og hvordan du bør gå frem når du mottar det.
Som navnet tilsier, sendes en betalingsoppfordring fordi en kreditor ønsker at gjeld skal bli betalt.
Dette er betalingsoppfordring
En betalingsoppfordring er en del av en inkassoprosess.
Hvis en regning ikke blir betalt, vil man motta purring, og såkalte betalingspåminnelser. Hvor mange varsler man får, og hvor raskt, vil variere. Hvis regningen betales etter en av disse purringen, vil saken komme ut av verden.
I motsatt fall vil regningen føre til et inkassovarsel. Hvis heller ikke det gjør at gjelden blir betalt, vil det bli sendt ut en betalingsoppfordring.
Da er det viktig å reagere. Det er nemlig den siste anledningen skyldneren får til å betale kravet, før det går til rettslig innkreving. Det kan medføre betydelige ekstra kostnader.
Hva kreves ved betalingsoppfordring
Hva som er tillatt med hensyn til innkreving av gjeld er blant annet regulert i inkassoloven.
Hva kreditor må gjøre, er altså klart definert. Det inkluderer at:
- Betalingsoppfordringen må sendes skriftlig i posten.
- Der skal kravets størrelse komme klart frem.
- Det skal oppgis en betalingsfrist på minst 14 dager.
- Det skal være mulig å komme med klage.
- Brevet skal inneholde informasjon om videre saksgang.
Dersom betalingsoppfordringen ikke betales
En betalingsoppfordring viser at kreditor er klar til å gå til rettslig innkreving, dersom gjelden ikke blir betalt. Hvis man ikke er enig i kravet, er det derfor svært viktig å umiddelbart klage på det.
Hvis man ikke betaler kravet, og heller ikke kommer med innsigelser før det har gått 14 dager, vil kravet kunne bli sendt til forliksrådet eller til namsfogden. Det fører til økte gebyrer, og kravet vokser i størrelse.
Namsmyndighetene kan innføre tvangstiltak
Namsmyndighetene har myndighet til å kreve inn gjelden ved tvang. Hvordan det gjøres vil avhenge av den enkelte situasjon. Men de har myndighet til å iverksette:
- Lønnstrekk
- Tvangssalg
- Tvangsinndekning
- Konkurspågang
Klage på betalingsoppfordring
Dersom du mener at kravet mot deg er uriktig, må du si raskt ifra. Ideelt sett, burde du da tatt opp saken med kreditor før den gikk så langt som til en betalingsoppfordring.
Hvis du likevel har kommet dit, er det viktig å ta kontakt før det har gått 14 dager. Du må da forklare nøye hvorfor du mener det er uriktig. Du må også legge ved all relevant dokumentasjon som du har.
Det kan for eksempel inkludere:
- Kopi av eventuelle tidligere innbetalinger.
- Kopi av eventuell tidligere kommunikasjon med kreditor.
Slik kan du unngå betalingsoppfordringer
Siden det er både bekymringer og kostnader forbundet med betalingsoppfordringer, er det selvfølgelig best å unngå dem.
Hvis du i utgangspunktet er enig i kravet, men ikke har midler til å betale det, kan du
- Ta kontakt med kreditor og be om en nedbetalingsavtale.
- Refinansiere gjelden.
Hvis du ønsker å komme til en avtale om lengre nedbetalingstid, er det lurt å kontakte kreditor raskt. Da bør du vise vilje til å betale. I mange tilfeller kan man da komme til enighet.
Det kan innebære at man kun betaler deler av gjelden med en gang, og får utsettelse på resten. Det vil ofte medføre at man totalt sett må betale mer i renter og gebyrer.
For å refinansiere, kan man kontakte ulike banker eller lånemeglere.
En refinansiering fører ofte til at man får litt lavere rente. Det vil også kunne bidra til at man får oversikt over gjelden sin. På den måten kan det bidra til en bedre privatøkonomi på sikt.
Ved refinansiering har dessuten banker anledning til å gi lengre nedbetalingstid enn ved ordinære forbrukslån. Dette er regulert i utlånsforskriften.
Det gjør at man kan få lavere månedlige terminbeløp. Da blir det lettere å klare alle månedlige forpliktelser.
Tips: Se vår artikkel om refinansiering av inkasso her: billigeforbrukslån.no/refinansiering-av-inkasso
Oppsummert
Hvis man mottar en betalingsoppfordring har man 14 dager på seg til å enten betale den, eller klage på den. Det er viktig å gjøre en av delene raskt, slik at kravet ikke blir sendt videre til namsmyndighetene. De har anledning til å pålegge tvangsinndrivelse, som kan innebære enten:
- Lønnstrekk
- Tvangssalg
- Tvangsinndekning
- Konkurspågang