Her forklarer vi hva en gjeldsforsikring er, og hvordan du kan skaffe deg det. Vi går også nærmere inn på i hvilke tilfeller den er god å ha.
Som med alle forsikringer, skal gjeldsforsikring være til hjelp dersom vi støter på utfordringer. Hvis noe uforutsett skjer, skal forsikringen sørge for at den økonomiske konsekvensen av et problem blir så liten som mulig.
Ulike typer gjeldsforsikring
Akkurat som med andre typer forsikring, finnes det også ulike utgaver av gjeldsforsikring. Selv om prinsippene er de samme, så vil vilkårene være litt ulike. Derfor er det alltid viktig å sette seg inn i hva som gjelder for den forsikringen du vurderer å tegne, før du signerer.
Du må være trygg på at du får det du forventer deg, dersom du trenger å benytte forsikringen.
Hjelp med gjeld ved uforutsette problemer
En gjeldsforsikring tegner man for å kunne få hjelp med gjelden sin dersom man opplever krevende hendelser som:
- Alvorlig sykdom
- Uførhet
- Dødsfall
- Arbeidsledighet
Konsekvensene av slike hendelser vil som regel være at det blir vanskelig å betjene gjelden. En gjeldsforsikring vil derfor kunne hjelpe ved at gjelden blir enten helt eller delvis slettet, eller at man får utbetalt et beløp man kan betjene gjelden med.
Tips: Se også hjelp til refinansiering av gjeld på denne siden.
1. Alvorlig sykdom
Dersom man opplever å bli langtidssykemeldt, vil som oftest lønnen bli lavere. Da kan det være vanskelig å følge opp alle forpliktelser.
Mange gjeldsforsikringer fører da til at man får månedlige utbetalinger, som kan brukes til å betale på lån. Dette kommer da i tillegg til utbetaling av sykepenger fra NAV.
Hvor mye og hvor lenge man kan få utbetalt penger ved sykdom, vil variere med de ulike gjeldsforsikringene.
2. Uførhet
Også for uførhet er det vanlig at en gjeldsforsikring fører til månedlige utbetalinger, som kommer i tillegg til utbetalinger fra NAV.
Det finnes imidlertid også gjeldsforsikringer som fører til at gjelden blir delvis eller helt slettet ved uførhet. Siden dette anses som en mer permanent situasjon enn sykemelding, vil det da kunne være en god forsikring å ha.
Det er også viktig å huske på at hvis man blir varig ufør over 50 prosent, så kan man få ettergivelse av studielån fra Lånekassen.
3. Dødsfall
En gjeldsforsikring kan ved dødsfall føre til sletting av gjeld. Det er en forsikring som også kalles dødsrisikoforsikring eller dødsforsikring. Hensikten med den er å unngå at etterlatte arver gjeld.
Det er imidlertid viktig å huske på at arvinger etter dagens lovverk står fritt til om de ønsker å motta en arv. Dermed kan man frasi seg arv som innebærer større gjeld enn verdier.
Gjeldsforsikring sammenlignes også ofte med livsforsikring. Likevel er det i praksis to forskjellige ting, siden en livsforsikring kan føre til utbetaling til etterlatte uavhengig av om avdøde har gjeld. Også her er det store variasjoner i type forsikring, så man må lese nøye hva som gjelder for den forsikringen man tegner.
Hvis man har et boliglån sammen med en ektefelle eller partner, vil det være lurt å ha en forsikring som dekker opp gjelden dersom den ene faller fra, enten man da tegner det som en gjeldsforsikring eller en livsforsikring.
På den måten vil den etterlatte slippe å måtte ta over hele lånet alene. Ved store boliglån vil det i verste fall kunne være større lån enn man klarer å betjene på en inntekt, siden det i utgangspunktet ble tatt opp med grunnlag i to inntekter.
4. Arbeidsledighet
En gjeldsforsikring som omfatter arbeidsledighet, kan være kjærkommen hvis man mister jobben eller blir permittert. Den vil da kunne føre til månedlige utbetalinger, i tillegg til det man har krav på fra NAV.
Er gjeldsforsikring dyrt?
Alle typer forsikringer prises etter hvor stor risiko som beregnes. Når man søker om gjeldsforsikring vil man derfor kunne få spørsmål som:
- Hvor mye man har i lån
- Hvor mye man tjener
- Hvor gammel man er
- Hvorvidt man har hatt alvorlig sykdom
Det er nemlig slik at dersom man tidligere har vært gjennom en alvorlig sykdom, vil man kunne oppleve at forsikringen blir noe dyrere enn hos en person uten sykdomshistorikk.
I tillegg vil alder spille inn på prisen, hvor det blir dyrere jo eldre man blir. Andre forsikringer, som bilforsikring, går gjerne andre veien aldersmessig.
Det som dessuten gjør store utslag på prisen, er selvfølgelig hvor stor sum man forsikrer seg for. Det vil si hvor store summer man ønsker utbetalt hvis man trenger å benytte forsikringen. For å bestemme seg for det, bør man regne på litt ulike scenarier før man tegner en forsikring.
Samle forsikringer
Det er mange som tilbyr gjeldsforsikringer. Du kan få det hos de fleste forsikringsselskapene. I tillegg vil mange kredittkortselskaper, som re:member, og andre finansinstitusjoner, som Sambla, tilby gjeldsforsikring til sine kunder.
Hvis man ønsker å tegne en gjeldsforsikring kan det være fornuftig å gjøre det der man har tatt opp lån.
En annen mulighet er å be om en slik forsikring der hvor man har andre forsikringer. Ofte vil man kunne få en bedre samlet pris, dersom man tegner flere forsikringer samme sted.
Det er imidlertid lurt å gjøre på samme måte som når man søker om lån, nemlig sjekke prisen mange steder. Ved å innhente tilbud på forsikring fra flere byråer, kan man sammenligne og finne frem til det beste tilbudet.
Tips: Se også hva er forbruksgjeld.
Oppsummert
En gjeldsforsikring kan gi en god økonomisk trygghet, når man gjennom livet opplever alvorlige utfordringer. Man kan skille mellom livsforsikring og gjeldsforsikring, men begge deler kan bidra til at man unngår store gjeldsproblemer når man selv eller livsledsageren opplever
- Alvorlig sykdom
- Uførhet
- Permittering
- Arbeidsledighet
- Dødsfall