Mange økonomer anbefaler at man sjekker hvilke betingelser man har i banken sin, og bytter hvis det er bedre betingelser i en annen bank. Her forklarer vi hvorfor det er lurt, og hvordan du går frem for å bytte bank.
Å bytte bank er som å bytte andre tjenester
Selv om mange av oss er flinke til å vurdere prisen på for eksempel mobilabonnement og strømleverandører, så glemmer vi å være like nøye med leverandøren vår av banktjenester. Det er det ingen grunn til.
Faktisk er det slik at mange fortsatt benytter den banken hvor de fikk sin første konto, som barn eller ungdom. Imidlertid har både banktjenestene og konkurransesituasjonen endret seg vesentlig på den tiden.
Det er lett å føle at man har fordeler ved å beholde en bank som kjenner den økonomiske bakgrunnen vår, særlig hvis banken gir personlig service og oppfølgning. Likevel bør man fra tid til annen sjekke hvilke vilkår man kan få hos en annen bank.
Da kan det hende at den eksisterende banken matcher de vilkårene man blir tilbudt hos en ny bank. I så fall får man både i pose og sekk, med bedre betingelser og man får beholde sin «gamle» bank.
Man kan tenke at som lojal kunde får man alltid de beste betingelsene. Likevel er det ikke noen automatikk i det.
Man får som regel ikke bedre rente på et lån, eller høyere rente på innskudd, hvis man ikke ber om det, forklarer forbrukerøkonom Sharon Lavie hos Lendo.
Lendo viser også til at nesten 20 prosent av respondentene i en forbrukerundersøkelse om finanstjenester var usikre på om de hadde best mulig betingelser i banken sin.
Hvilke banktjenester trenger du?
I Norge har vi noen store banker som tilbyr et bredt spekter av banktjenester, men som likevel ikke alltid er konkurransedyktige på alle områder. I tillegg har vi noen lokale banker, og vi har mange ulike nisjebanker.
Når man vurderer å bytte bank, er det noen faktorer du aller først bør vurdere.
- Hvordan bruker du banken?
- Hvilke tjenester trenger du?
1. Hvordan bruker du banken?
Hvis du ønsker å få personlig veiledning når du har spørsmål om lån, investeringer eller andre tjenester, kan det være godt å beholde en bank du har kjent lenge.
Hvis du får alle tjenestene du ønsker der, kan det hende du mener at det er mer verdifullt for deg enn å bytte til en annen bank selv om en konkurrent kan gi noe bedre betingelser.
Mange er imidlertid mindre opptatt av personlig oppfølging. De benytter kun nettbank til daglig. De gangene de trenger personlig oppfølging er det ikke viktig for dem hvem de snakker med i banken.
De vil kun ha de beste betingelsene. Da er det fornuftig å sammenligne flere banker.
Særlig hvis man har et stort boliglån, vil det kunne utgjøre mye i kroner og øre å få litt bedre betingelser. Det samme gjelder hvis man har sparepenger, og kan få høyere rente på sparekontoen.
Man kan bytte bank så ofte man vil. Så å sjekke betingelsene hos konkurrerende banker kan man gjøre med jevne mellomrom.
Hvilke tjenester trenger du?
Det er fornuftig å vurdere hvilke tjenester man trenger, og om man må ha alle på ett sted.
Noen synes det er enkelt og trygt å ha kun en bankforbindelse, slik at de kan henvende seg dit uansett hva de har behov for av lån, sparing og pensjonsspørsmål. Da føles det ekstra utfordrende å skulle bytte bank. De store bankene, som DNB og Nordea legger i sin markedsføring vekt på at de tilbyr et bredt spekter av tjenester, og derfor kan være en totalbank for privatkunder.
Mange bankkunder har imidlertid ikke noe problem med å skille tjenestene, og hente dem inn der de får best mulig betingelser. De benytter gjerne ulike nisjebanker og finansinstitusjoner. Ifølge DN merker mange nisjebanker at flere nordmenn nå vurderer andre banker, som en følge av økte generelle utgifter.
For det er ikke alltid den banken som gir deg det beste boliglånet, nødvendigvis også er best på alle andre tjenester. For noen handler det bare om å laste ned en bank-app til, og så forholder de seg fint til to eller tre ulike banker. Da er det mer uproblematisk å skifte bank ved behov.
Enkelt å bytte bank
Det er som regel svært enkelt å bytte bank. Bankene konkurrerer aktivt seg imellom. En av konsekvensene av det er at de gjerne hjelper deg med å bytte bank.
Dessuten kan du selv gjøre det raskt og enkelt via nettbank eller mobilbank. Ved hjelp av BankID kan du åpne konto og starte et kundeforhold i en ny bank på kort tid, og som regel kostnadsfritt.
Når du samtidig ønsker å avslutte et gammelt kundeforhold, må du også fylle ut et bankbytteskjema.
Ved å signere dette skjemaet gir du den nye banken din fullmakt til å avslutte kundeforholdet ditt i den gamle banken din. Samtidig henter den nye banken inn informasjon som er nyttig å ha med videre, som AvtaleGiro og faste trekk.
Ved et slikt bankbytte blir også alle pengene du har på den gamle kontoen din overført til en ny konto i den nye banken. Det gjelder alle typer kontoer, inkludert sparekontoer og BSU.
Enkelte banker kan be om at du sender dem bankkort og kredittkort som er koblet til den gamle kontoen din, mens andre ber deg om å makulere dem eller levere dem inn til din nye bank.
Dersom du har en avtale som lar den gamle banken din avkreve deg et avslutningsgebyr, vil det bli trukket fra kontoen din, før resterende penger overføres til den nye banken. Du kan også lese mer om hvordan du blir bankkunde hos Finans Norge.
Boliglån og lønnskonto i ny bank
Dersom du også flytter et boliglån til en ny bank, kan du bli bedt om å også åpne lønnskonto der. Det finnes mange banker som tilbyr bankpakker med lønnskonto, sparekonto og kredittkort. De kan kreve at du velger en slik bankpakke, dersom du skal ta opp boliglån hos dem.
Imidlertid er det en rekke banker som lar deg velge akkurat den tjenesten du selv ønsker.
Hvis du velger å opprette en ny lønnskonto, er det imidlertid viktig at du straks informerer arbeidsgiveren din om det nye kontonummeret.
Du bør også ta en gjennomgang om hvilke øvrige steder du må informere om et nytt betalingskort. Det kan være til faste betalinger, som for eksempel månedskort, strømmetjenester og ulike abonnementer.
Sparer man mye på å bytte bank
Mange har store boliglån, og da kan man potensielt spare relativt mye på å bytte til en bank med bedre rentebetingelser. Hvis man har et lån på flere millioner kroner, skal det ikke så stor renteendring til før det merkes på økonomien.
Det har mange fått kjenne nå som renten er blitt satt opp flere ganger. Da kan det være fint å oppleve det den andre veien, at renten blir lavere.
Hvis man har hatt boligen sin i noen år, vil den antagelig ha steget i verdi. Boligprisene i Norge har økt betydelig gjennom de siste årene. Hvis man derfor får en verdivurdering fra en eiendomsmegler, kan man benytte den til å få bedre rente på boliglånet. Hvis verdien er høyere, betyr det at lånet man har tilsvarer en lavere del av boligverdien, og det vil vanligvis føre til lavere rente.
Dersom banken man har lånet i, ikke tilbyr lavere rente, vil det da kunne lønne seg å flytte lånet til en annen bank.
Hvor mye man sparer avhenger av hvor stort lånet er. Likevel kan det potensielt være flere tusen kroner i året, siden mange har store boliglån.
Tips: Se også vår artikkel om forskjellen på nominell og effektiv rente på denne siden.
Sammenlign banker før du bytter
Det lønner seg alltid å sammenligne flere banker, før du eventuelt flytter kundeforholdet ditt.
Du kan sende søknad om refinansiering til en rekke banker, for å innhente tilbud. Det er kostnadsfritt og uforpliktende å søke om lån.
Når du mottar tilbud kan du enkelt sammenligne den effektive renten som tilbys. Da kan du også se hva totalkostnaden av lånet vil være hos den enkelte bank.
Samtidig bør du sammenligne de øvrige tjenestene du er ute etter, dersom det er viktig for deg å ha alle tjenestene i samme bank.
Enkle trinn for å bytte bank
Med automatiske digitale tjenester går det i dag raskt å bytte bank. Du må gjennomføre følgende trinn:
- Registrer et nytt kundeforhold på nettsidene til banken du skal bytte til. Du kan bruke BankID fra den gamle banken din.
- Søk om boliglån i den nye banken, dersom du skal ha boliglån.
- Fyll ut bankbytteskjema hos den nye banken, slik at de får fullmakt til å avslutte det gamle kundeforholdet.
Oppsummert
Det finnes mange banker i Norge, og de konkurrerer tett. Derfor kan det noen ganger lønne seg å bytte bank, for å være trygg på at man får best mulig rente, enten det er snakk om lån eller sparing.
Du finner enkelt den beste banken for deg ved å søke om lån, eller sjekke sparerente, hos mange banker. Da kan du sammenligne svarene du får.
Før du bestemmer deg for ny bank, bør du tenke over følgende:
- hvilke tjenester er viktige for meg?
- er det viktig å ha alle tjenester i samme bank?