Stram økonomi over en lengre periode resulterer ofte i et sterkt behov for å øke inntekten. Vi gir deg 17 tips til hvordan du kan tjene penger, slik at du kan få en bedre økonomisk hverdag.
1. En deltidsjobb gir deg muligheten til å tjene penger
Skaffer du deg en ekstrajobb, vil dette raskt kunne resultere i bedre økonomi. Det finnes mange ulike deltids- og ekstrajobber som kan kombineres med din eksisterende fulltidsstilling.
Før du starter med å lete etter en passende deltidsjobb, bør du vurdere om du har tid og energi til å påta deg en jobb i tillegg til din ordinære. For å finne en ekstrajobb du vil trives med, må du dessuten tenke gjennom dine kunnskaper og interesser. På denne måten vil du ha større sjanse for å lykkes i deltidsstillingen.
Det er også lurt å spørre venner og bekjente om de kjenner til enkelte ledige ekstrajobber. I tillegg kan du lete på nett etter ekstrajobber, som for eksempel på nettstedene Finn.no eller Indeed.
2. Du kan tjene penger på å selge dine brukte eiendeler
Salg av brukte gjenstander som du ikke har behov for lenger kan være en god inntektskilde. Det kan dreie seg om alt fra møbler til sportsutstyr, klær du ikke passer lenger eller kunstverk. Legg det du vil selge ut på nettstedet Finn.no eller i “Kjøp og salg-grupper” på sosiale medier. Pass på å ikke selge gjenstandene for billig, men heller ikke for dyrt.
Husk å ta gode bilder i dagslys av gjenstandene du skal selge, og lag en kort og informativ annonsetekst.
3. Dine hobbyer kan hjelpe deg å tjene penger
Mange liker å male, tegne, strikke, sy, snekre, fotografere eller lignende på fritiden. Det er mulig å tjene penger på slike hobbyer, slik at økonomien blir bedre. Du bør markedsføre dine hobbyprosjekter på din egen nettside eller i sosiale medier. I tillegg kan du benytte ulike salgsplattformer på nett, som for eksempel Finn, Etsy eller Epla.
Husk å vær tålmodig når du legger ut dine hobbyprodukter for salg. Du bør heller ikke sette salgsprisen på dine produkter for høyt eller for lavt. Ta mange bilder av det du skal selge fra ulike vinkler i godt lys.
Tips: Se også vår artikkel om å låne penger på denne siden.
4. Bytt jobb eller spør arbeidsgiver om lønnsforhøyelse
Ønsker du å tjene mer penger, kan du søke på andre stillinger som tilbyr bedre lønn. Det er imidlertid viktig å sørge for å ha kunnskap om arbeidsmarkedet for akkurat din kompetanse før du setter i gang.
Du kan også spørre din nåværende arbeidsgiver om høyere lønn. Er du en verdifull ansatt som bidrar til firmaets suksess, er sjansen god for å få lønnsforhøyelse. Før du spør arbeidsgiver om høyere lønn, bør du bruke litt tid på å forberede samtalen.
I tillegg bør du kjenne til lønnsnivået i lignende stillinger på arbeidsmarkedet, og forklare hvorfor du mener at du fortjener høyere lønn. Vær villig til å forhandle med arbeidsgiver, slik at dere kan komme til en løsning som begge kan akseptere.
5. Sjekk dine muligheter for å skaffe deg en passiv inntekt
Ønsker du å tjene penger uten å bruke mye tid og energi, kan en passiv inntekt være aktuelt for deg. Du bør du ha litt oppsparte midler til rådighet, slik at du har muligheten for å investere.
Eksempler på passive inntekter kan dreie seg om eiendomsinvestering, der du kan tjene penger på å leie ut en bolig. Det kan også være snakk om utbytte fra aksjeinvesteringer eller investeringer i obligasjoner eller fond. I tillegg kan en nettbutikk eller en digital abonnementstjeneste gi deg passiv inntekt.
Før du setter i gang bør du vurdere dine interesser og ferdigheter. Du bør også undersøke hvilken form for passiv inntekt som passer for deg og din økonomi. Les artikler på nett om temaet, og start gjerne med små investeringer. På denne måten kan du bygge deg gradvis opp.
6. Du kan tjene penger som frilanser
En frilanser er ikke fast ansatt i en bedrift, men er (som regel) selvstendig næringsdrivende. Har du spesielle ferdigheter, kan du ta oppdrag fra en eller flere oppdragsgivere for å øke inntekten din. Vil du tjene penger som frilanser, må du huske på at du betaler skatt av all inntekt. På den annen side kan du få fradrag for hjemmekontor og alle utgifter du har i forbindelse med virksomheten.
Det er mange ulike yrker som egner seg for frilansere, og noen av de mest populære er følgende:
- Skribent
- Korrekturleser
- Oversetter
- Markedsfører
- Fotograf
- Kostholdsveileder
- Interiørdesigner
- SEO-spesialist
- Lydprodusent
- Virtuelle assistenter
- IT-konsulent
- Grafisk designer
- Programmerer
- Illustratør
- Webutvikler
- App-utvikler
For å finne ledige oppdrag kan du søke på nett etter ledige prosjekter. Du kan også registrere deg på plattformer som formidler frilansoppdrag. Noen av disse er Upwork, Fiverr eller Freelancer.
Skal du lykkes som frilanser, må du levere kvalitetsarbeid for å opparbeide deg et godt omdømme. Registrerer du deg på en plattform for frilansere, er positive anmeldelser viktig for å stadig få nye oppdrag. Frilansere jobber som regel hjemmefra og fakturerer oppdragsgivere.
7. Delta i spørreundersøkelser på nett
Det finnes mange selskaper som betaler folk for å delta i undersøkelser på nett. Dette er en enkel måte å tjene litt ekstra penger på, men det er viktig å være klar over at du vanligvis ikke vil kunne tjene store summer.
Toluna, MonoSurveys og Meningstorget er bare noen eksempler på selskaper som tilbyr privatpersoner å tjene penger på spørreundersøkelser.
Du får vanligvis utbetalt pengene til din Paypal-konto. Hos Meningstorget kan du dessuten velge mellom å motta penger eller bytte dine poeng inn i et gavekort. Gavekortet kan benyttes ved kjøp av varer fra kjente butikker som H&M, NetOnNet, Cubus eller Zalando.
8. Finn småjobber i nærmiljøet
Dersom du allerede har fast jobb, kan du tjene penger på å tilby småjobber i ditt nærmiljø. Som privatperson kan du tjene inntil 6000 kroner skattefritt per kalenderår fra hver enkelt oppdragsgiver. Du kan tilby dine tjenester ved oppslag i nærmiljøet eller i lokale grupper på sosiale medier. Eksempler på småjobber du kan gjøre er følgende:
-
Hagearbeid
- Snømåking
- Gressklipping
- Hundelufting
- Rengjøring
- Leksehjelp
- Hjelpe eldre med innkjøp av dagligvarer
- Matlaging
- Barnepass
- Flyttehjelp
- Vindusvask
- Mindre håndverkstjenester
- Bilvask
9. Tjen penger på “flipping”
Flipping betyr at du for eksempel kjøper en brukt gjenstand, bil eller bolig til en rimelig pris, fikser den opp, og selger objektet med fortjeneste. Det kan dreie seg om at du kjøper et gammelt bord på et bruktmarked for 150 kroner, gir den et nytt strøk maling og selger den videre for 500 kroner.
I litt større skala er det vanlig at enkelte ser muligheten til fortjeneste ved å kjøpe en brukt bolig med moderniseringsbehov. Etter at oppussingen er ferdig, vil boligen være mer attraktiv og kunne selges med betydelig fortjeneste. Flipping kan være svært attraktivt når du har behov for å tjene penger.
10. Utleie av bolig eller fritidseiendom
Har du mulighet for å leie ut hybel, bolig eller fritidseiendom, vil dette gi deg en god ekstrainntekt. Dersom du selv bor i samme hus og for eksempel leier ut en hybel i kjelleren, er dette skattefritt. Leier du ut en hel bolig derimot, må du betale skatt av inntekten. Skattepliktig inntekt fra utleie gir imidlertid rett til fradrag for nødvendig vedlikehold og oppussing.
Ønsker du å tjene penger på utleie, må du først undersøke de skattemessige og juridiske lover og regler som gjelder for ditt utleieobjekt. Deretter bør du klargjøre hybelen eller boligen slik at den fremstår ren og ryddig.
Sjekk markedsprisene på lignende utleieboliger i ditt område før du tar bilder av utleieboligens rom og fasiliteter.Det er mest vanlig å annonsere utleieboligen på markedsplassen Finn eller i grupper på sosiale medier. Husk å ha klar en ferdig utfylt husleiekontrakt som må undertegnes før leietakere flytter inn.
11. Du kan tjene penger på å leie ut klær, biler eller verktøy
Å leie ut dine private eiendeler kan være en flott måte å tjene penger på. Privat utleie er skattefritt inntil kr. 10.000,- per år. Utover denne summen må du oppgi 85% av inntektene, og dette beløpet skal beskattes. Her får du noen tips til hva du kan leie ut:
-
Bil
- Bobil / Campingvogn
- Tilhengere
- Båt
- Verktøy
- Selskapsklær
- Sportsutstyr
- Sykler
- Snøscootere
- Elektronikk
- Garasje eller bod
Det er viktig å sette konkurransedyktige priser på utleieobjektene dine for å få kunder. Husk dessuten å opprette leieavtaler, og vurder størrelsen på et eventuelt depositum. Er du redd for at noen av utleieobjektene dine skal bli skadet i løpet av leieperioden, kan du tegne forsikring. Det er fordelaktig å reklamere for dine utleieprodukter i nærmiljøet eller på internett.
Tips: Trenger du penger, men får ikke lån? Da kan du se tips i denne artikkelen.
12. Invester i kryptovaluta
Kryptovaluta er en digital valuta som er basert på blokkjede-teknologi. Det er mulig å oppnå høy avkastning, selv om kryptovaluta regnes for å være en risikofylt investeringsmulighet. Ønsker du å tjene penger på Bitcoin, Litecoin, Ethereum eller andre kryptovalutaer, bør du lære deg mest mulig om slike investeringer før du setter i gang.
Det er flere måter å tjene penger på kryptovaluta. Den mest vanlige strategien er å kjøpe når prisen er lav, og selge når prisen har steget. Du vil dermed sitte igjen med et overskudd. Likevel er det stor risiko for å tape penger, da kryptovaluta kan raskt svinge kraftig i pris.
Har du god kunnskap og erfaring med kryptovaluta, kan du kjøpe og selge raskt. På denne måten utnytter du de små prisbevegelsene i markedet. Start med små investeringssummer, slik at du reduserer sjansen for å tape større pengebeløp.
13. Aksjeinvesteringer kan gi deg gevinst
Har du interesse for aksjer og aksjehandel, kan du starte med å investere i aksjemarkedet. Dette er en mulighet til å tjene penger på lang sikt, men kan også være en risikofylt investering.
Før du starter med aksjehandel bør du tilegne deg god kunnskap om aksjemarkedet. Det er i tillegg viktig å være tålmodig, da denne type investeringer egner seg best for personer som har is i magen.
Du kan tjene penger både på aksjenes prisøkning og eventuelt utbytte fra aksjeselskaper. Vær oppmerksom på at aksjekursene kan svinge kraftig, og det er dermed også en mulighet for å tape penger. For å redusere risikoen for tap kan du velge å investere i et aksjefond.
Er du mer interessert i kortsiktig aksjeinvesteringer, kan daytrading eller shorting være aktuelt for deg. Her kreves det imidlertid at du har erfaring med aksjeinvesteringer og har god kunnskap om aksjemarkedet.
Husk at privatpersoner plikter å betale 37,8% i skatt av overskuddet fra aksjeinvesteringer (2024).
14. Affiliate markedsføring
Dette er en type markedsføring der du kan tjene penger for å reklamere for andres produkter eller tjenester. Det første du må gjøre er å finne ut av hvilken type varer eller tjenester du ønsker å reklamere for. Deretter lager du en brukerkonto hos et affiliate-nettverk. Det finnes mange slike nettverk, og noen av de mest populære er TradeTracker, Adtraction, Tradedoubler eller Daisycon.
Du får tildelt en helt personlig link fra nettverket du blir med i, som vil spore salget som du genererer. Kjøper en kunde varer eller tjenester via din link, vil du dermed motta provisjon av salget. Ønsker du å tjene penger på affiliate markedsføring, kan du annonsere på sosiale medier, i en blogg eller på YouTube.
15. Du kan tjene penger ved å investere i deg selv
Ved å ta utdanning, kurs eller lære deg nye ferdigheter har du større sjanse for å tjene mer penger. Jo mer kunnskap du har, jo større er mulighetene.
Er du villig til å ta risiko, kan du vurdere å starte eget firma. Det krever selvfølgelig hardt arbeid og engasjement, men kan være en mulighet for å få bedre økonomi.
Du må ha en god forretningsplan, og sette deg godt inn i lover og regler som gjelder for din virksomhet. Det gjelder særlig regler om regnskap og skatt ved næringsvirksomhet. Skal du ha ansatte i ditt firma må du dessuten lese om regler for arbeidsmiljø og arbeidsgiveravgift.
Selv om det alltid er en viss risiko ved å starte egen bedrift, er dette en god mulighet for å øke inntekten din betraktelig.
Les også: Utbyttemaskinen.no: – 20 smarte ideer til hvordan tjene penger fort
16. Tjen penger på å lage online kurs
Har du spesielle ferdigheter, kunnskaper eller erfaringer, kan du tjene penger på å lage ditt eget online kurs. Det er populært å ta et online kurs for å lære seg noe nytt, og det finnes slike kurs på nett i mange ulike nisjer. Er du flink til å male eller tegne, kan du for eksempel spille inn videoer som forklarer i detalj hvordan du utfører ferdigheten mens du viser fremgangsmåten. Har du solid kunnskap om et bestemt tema, kan du lage en utdanningsvideo om akkurat dette.
Videoene kan blant annet legges ut på plattformene Skillshare, Udemy eller Teachable. Du får betalt når noen kjøper kurset ditt, og er kurset populært kan du øke din inntekt betraktelig.
Husk på at du må lage online kurs som har høy kvalitet når det gjelder lyd og bilde, og samtidig er forståelig og informativt. Du bør også planlegge hvordan du skal markedsføre online kurset ditt.
17. Tjen penger på dropshipping
Dropshipping er populært både i Norge og i resten av verden, og gir deg muligheten til å starte nettbutikk og tjene penger hjemmefra. Den største fordelen med dropshipping er at du slipper å ha eget varelager. I tillegg slipper du å pakke og sende ut varene selv til kundene. Prisen på varene setter du selv. Det første du må gjøre er å opprette en nettbutikk på en e-handelsplattform. Eksempler på slike plattformer er Shopify og WooCommerce.
Deretter må du finne leverandører som tilbyr dropshipping. Det kan for eksempel være AliExpress, SaleHoo eller Oberlo. Når du har funnet produktene du ønsker å selge, legger du dem til i din nettbutikk.
For å lykkes med dropshipping er det helt avgjørende at du starter med å undersøke markedet for din valgte nisje. Det gjelder særlig med hensyn til etterspørsel og konkurranse. Din nettbutikk må dessuten ha et brukervennlig design, gode produktbeskrivelser og en effektiv betalingsløsning. Sist, men ikke minst må du utvikle en god markedsføringsstrategi for å tiltrekke kunder.