Lån til kjøp av bedrift

Dersom du vurderer å bli bedriftseier, vil det sannsynligvis være aktuelt å undersøke ulike finansieringsløsninger. Vi forklarer deg hvilke typer lån til kjøp av bedrift som er mest aktuelle, slik at du kan velge det som passer deg best.

Et lån til kjøp av bedrift gir deg flere muligheter

Ikke alle har oppsparte midler til å kjøpe en bedrift kontant. Ønsker du å investere i en eksisterende bedrift, vil det som oftest oppstå et behov for finansiering for å dekke salgssummen.

Det vil også tilkomme kostnader i forbindelse med overtakelse av bedriften. Som regel er det da snakk om utgifter til advokat eller revisor og tinglysingsgebyr. I tillegg kan du eventuelt ha behov for midler til oppussing av lokaler eller innkjøp av ekstrautstyr, maskiner eller inventar.

Du bør derfor starte med å lage et budsjett, slik at du får oversikt over kostnadene og hvor mye du har behov for å låne. Et lån til kjøp av bedrift vil hjelpe deg med å dekke alle nødvendige kostnader, og få bedriften i gang på best mulig måte.

Ønsker du å skaffe deg oversikt over bedrifter til salgs, kan du for eksempel undersøke markedet på nettsiden Finn.no, Bedriftsbørsen eller Bedriftsmegler1.

Tar du opp et lån til kjøp av bedrift, kan du raskere realisere drømmen om å bli bedriftseier. Lånet gir deg dessuten muligheten til å kjøpe en større og mer lønnsom bedrift enn om du bruker oppsparte midler. Med andre ord får du muligheten til å kjøpe den bedriften som passer deg aller best.

Å ta opp et lån til å kjøpe en eksisterende bedrift er en stor investering som krever langsiktig økonomisk forpliktelse. På den annen side kan kjøp av en bedrift gi deg muligheten til å oppnå betydelig profitt.

Ulike typer av lån til kjøp av bedrift

Det finnes flere finansieringsmuligheter på markedet når det gjelder lån til bedrift. Enkelte lånealternativer egner seg likevel ikke for alle. Følgende lån til bedrift kan vurderes:

  • Lån med sikkerhet i bolig
  • Forbrukslån
  • Bedriftslån

Lån med sikkerhet i bolig 

Det rimeligste alternativet når du trenger et lån til kjøp av bedrift, er å refinansiere ditt boliglån. Det er fordi boliglån har lavere rente enn andre lånetyper. Har du betalt ned på boliglånet i mange år, vil du sannsynligvis ha tilstrekkelig ledig kapital slik at du kan øke lånet ditt.

I tillegg kan det være at boligens markedsverdi har steget siden du kjøpte den. Ved å øke boliglånet ditt får du dermed frigjort kapital til å kjøpe bedrift.

Før banken kan ta stilling til om denne løsningen er aktuell for deg, vil de imidlertid kreve en ny verdivurdering av boligen. Husk at du maksimalt kan låne inntil 85% av boligens markedsverdi.

Det er også verdt å merke seg at denne finansieringsløsningen resulterer i at du tar opp et lån til kjøp av bedrift med svært lang nedbetalingstid. Boliglån har gjerne en nedbetalingstid på 20 – 30 år. Det er ikke sikkert at du ønsker såpass lang tilbakebetalingstid på bedriftslånet ditt. Skulle bedriften gå konkurs, vil du sitte igjen med betydelig ekstragjeld som er innbakt i boliglånet.

Lån til kjøp av bedrift ved å øke boliglånet kan også være risikabelt dersom du får økonomiske problemer. Klarer du ikke å betjene boliglånet, kan banken i verste fall tvangsselge boligen din.

Ønsker du kort nedbetalingstid på et lån til kjøp av bedrift bør du unngå å bake inn bedriftsfinansieringen i boliglånet ditt. I slike tilfeller vil det være mer aktuelt å ta opp et lån uten sikkerhet.

Forbrukslån 

Et annet alternativ når du vil kjøpe bedrift er å ta opp et lån uten sikkerhet. Dette er det samme som et forbrukslån. Kanskje du ikke kan eller ønsker å refinansiere boliglånet ditt. Da er et forbrukslån muligens den mest aktuelle lånetypen ved kjøp av en eksisterende bedrift.

Søker du om et forbrukslån, har du mulighet til å låne helt opp til 600.000 kroner. Maksimal nedbetalingstid er 5 år.

Renten på et forbrukslån er høyere enn på et lån med sikkerhet. Det er nettopp fordi du slipper å stille boligen din eller andre eiendeler som sikkerhet for lånet. Den effektive renten ligger stort sett et sted mellom 7% og 20%. Har du god kredittscore og stabil økonomi, vil du kunne oppnå lavest mulig rente.

Velger du et usikret lån til kjøp av bedrift, bør du sammenligne helt konkrete lånetilbud fra flere ulike banker. Da får du muligheten til å oppnå best mulig rente på ditt lån. Det skyldes at bankene vurderer lånekunder noe ulikt I tillegg benytter de forskjellige kredittvurderingsselskaper for å vurdere din betjeningsevne.

Disse momentene kan føre til at du får bedre kredittscore i en bank, og dårligere i en annen.

Benytter du en lånemegler, vil du få gratis hjelp til å innhente lånetilbud fra opptil 26 banker. Lånetilbudene du mottar er dessuten helt uforpliktende.

Tips: Bruk forbrukslån kalkulator for å se hva lånet vil koste deg: billigeforbrukslån.no/forbrukslån-kalkulator/

Forbrukslån har en høyere effektiv rente enn andre lån på markedet. Det er fordi du slipper å stille noen form for sikkerhet for lånet. Å kreve sikkerhet i bolig eller eiendeler er en ekstra trygghet for banken. På den annen side vil det utgjøre en risiko for deg som lånetaker.

Bedriftslån 

Et bedriftslån kan være en mulighet dersom du allerede eier et firma, og ønsker et lån til å kjøpe en annen eksisterende bedrift. Det kan med andre ord være vanskelig å få innvilget et bedriftslån hvis du ikke allerede er bedriftseier.

Norske banker tilbyr både lån med sikkerhet og lån uten sikkerhet som bedriftslån. Lån med sikkerhet har betydelig lavere rente enn et usikret bedriftslån. Nedbetalingstiden på bedriftslån er 1 – 20 år.

For å kunne få innvilget et bedriftslån trenger banken å få innsyn i bedriftens budsjett og regnskap. I tillegg vil likviditet og betjeningsevne være viktige momenter når lånesøknaden vurderes.

Husk imidlertid at lang nedbetalingstid på lån til kjøp av bedrift resulterer i høyere lånekostnader totalt sett. Det skyldes at du betaler renter og eventuelle gebyrer over en lengre periode enn om du velger kortere nedbetalingstid.

Når banker vurderer din søknad om bedriftslån, vil de sannsynligvis være skeptiske til å innvilge lånet dersom firmaets bransje betraktes som risikabel. Et typisk eksempel på en risikabel bransje er underholdnings- eller restaurantbransjen.

Det skyldes at denne bransjen har en rekke risikofaktorer som bidrar til at mange virksomheter går konkurs. Eksempler på slike faktorer er høy konkurranse mellom virksomhetene, høye driftskostnader og periodevis lav etterspørsel.

Ikke alle har mulighet til å få innvilget et bedriftslån. Det er fordi du allerede må eie en bedrift før du søker om denne lånetypen.

Lån til kjøp av bedrift krever god planlegging

Når du planlegger å kjøpe bedrift, er det viktig at du tar deg god tid til å vurdere mulighetene på markedet. I tillegg bør bedriftskjøpet passe dine egne ferdigheter, interesser og erfaringer. Det er også viktig å undersøke trender i markedet, og vurdere hvilke bransjer som har potensial for vekst.

I tillegg må du ta hensyn til din økonomiske situasjon, og bestemme deg for hvor mye du er villig til å bruke på investeringen.

Før du tar opp et lån til kjøp av bedrift, må du dermed undersøke hvilke muligheter og risikoer virksomheten har. Det kan du gjøre ved å sjekke bedriftens årsrapporter fra Skatteetaten og Brønnøysundsregistrene. Mange benytter rådgivere, revisorer eller advokater for å få gode råd under denne prosessen.

Uansett hvilken lånetype du foretrekker til kjøp av bedrift, må du forsikre deg om at du har økonomi til å betjene lånet. Det gjelder både på kort og lang sikt.

Fordeler ved å kjøpe bedrift fremfor å starte eget firma

Det er betydelig lavere risiko å kjøpe en velfungerende eksisterende bedrift enn å starte opp et eget firma fra bunnen av. Enkelte ganger kan det ta flere år før en nyoppstartet bedrift oppnår overskudd.

Vurderer du å starte et aksjeselskap, kreves det dessuten at du har en aksjekapital på 30.000 kroner eller mer. I tillegg kommer det gebyr for å registrere bedriften i Brønnøysundsregisteret. Denne avgiften koster 5784 kroner pr. 2024.

Tar du opp et lån til kjøp av bedrift oppnår du følgende fordeler:

  • En eksisterende bedrift har vanligvis en godt etablert kundekrets
  • Du slipper å starte firma fra bunnen av, og unngår de vanligste grûnder-feilene
  • Med en etablert bedrift får du muligheten til å tjene penger fra dag èn
  • Eksisterende bedrifter har allerede erfarne medarbeidere på plass
Det er dyrere å kjøpe en etablert bedrift enn å starte opp et eget firma. Likevel innebærer det lavere risiko, da du slipper å starte med blanke ark. I tillegg får du god kunnskap om bedriftens resultater, marked og drift.

Sjekk om du kan få gunstige kommunale lån eller støtte til bedrifter

I tillegg til ulike lån til kjøp av bedrift, finnes det enkelte støtteordninger som er øremerket bedrifter. Flere kommuner tilbyr for eksempel kommunale/regionale næringsfond.

Støtten kan dekke kostnader til eksisterende bedrifter eller til lokale nyetableringer. For å være kvalifisert til å motta støtte, må din bedrift innfri kommunens krav. Kravene kan imidlertid variere ut fra hvilket sted i landet du bor.

Formålet med støtteordningen er at den skal bidra til økt næringsaktivitet og sysselsetting i lokalsamfunnet. Det kan gis tilskudd eller lån med svært lav rente til den rette bedriften. Kommunale/regionale næringsfond prioriterer som regel små- og mellomstore bedrifter.

Oppsummering

  • Med et lån til kjøp av bedrift får du muligheten til å finansiere både selskapets salgssum og eventuelle tilleggskostnader.
  • Det finnes flere finansieringsmuligheter til kjøp av en eksisterende bedrift. Du kan velge mellom lån med sikkerhet i bolig, forbrukslån eller bedriftslån.
  • For å finne den rette bedriften for deg, kreves det god planlegging og vurdering av ulike bedrifter til salgs.
  • Som regel er det mer fordelaktig å kjøpe en eksisterende bedrift enn å starte eget firma selv.
  • Undersøk gjerne om det er mulig for din virksomhet å få kommunale lån eller støtteordninger før du søker om et lån til bedrift.