Ved kjøp av fritidseiendom i utlandet, er det som regel behov for finansiering. Det er mulig å låne penger fra utlandet til dette formålet, selv om det ofte kan by på enkelte utfordringer. Vi forteller deg hva du bør være klar over før du søker om finansiering i utlandet, og hvilke alternativer som finnes.
I hvilke tilfeller er det aktuelt å låne penger fra utlandet?
Har du behov for å låne penger uten sikkerhet, vil du sannsynligvis ikke kunne få innvilget det i utlandet. I slike tilfeller kreves det vanligvis at du er statsborger i det aktuelle landet, eller har fast adresse og jobber der. Disse reglene er stort sett universelle, og norske banker har samme utlånspraksis når det gjelder forbrukslån.
Hvis du derimot planlegger å kjøpe feriebolig i et annet land enn Norge, kan det være aktuelt å søke om et lån fra en utenlandsk bank. Det er imidlertid en mer omfattende prosess å låne penger fra utlandet enn å søke om lån i ditt hjemland.
Ofte krever banker i utlandet fyldigere dokumentasjon og det er gjerne lengre behandlingstider. I tillegg kan utenlandske banker kreve høyere rente og kostnader på ditt lån enn det personer som bor og jobber i landet ville fått. Lokale utlånsregler kan også bidra til at det er vanskelig å få godkjent et lån.
Ønsker du å låne penger fra utlandet, bør du rette deg inn mot banker som spesialiserer seg på lån til utlendinger. Vanligvis kan eiendomsmeglere i utlandet gi deg informasjon om hvilke banker som kan være aktuelle å henvende seg til.
Tips: Se også hvordan sende penger til utlandet billig.
Hva kreves for å låne penger fra utlandet?
Mange banker i utlandet har strengere krav til utenlandske personer som søker om lån til fritidsbolig enn til sine statsborgere. Det skyldes blant annet at en utenlandsk bank har dårligere tilgang på kredittinformasjon om nordmenn. Banken tar dermed en større risiko ved å låne ut penger, noe som igjen kan føre til avslag på lånet.
I tillegg anses en fritidseiendom å være en mer risikabel investering enn for eksempel lån til en primærbolig. Banker i utlandet kan derfor være mer tilbakeholdne med å låne ut penger til dette formålet.
For å øke sjansene dine for å kunne låne penger fra utlandet, bør du være forberedt på å gi all nødvendig dokumentasjon som banken krever. Du bør også kunne vise at du har en stabil økonomi, og at du forstår vilkårene og risikoen i tilknytning til lånet. I tillegg anbefales det at du søker råd fra lokale eiendomsmeglere som kjenner til markedet og landets regelverk.
Følgende dokumentasjon kreves vanligvis når du vil låne penger fra utlandet:
- Gyldig pass
- Bevis på din boligadresse i Norge
- Dine 3 siste lønnsslipper
- Skattemelding for de siste 3 årene
- Arbeidskontrakt
- Kredittvurdering
- Utskrift fra gjeldsregisteret
- Dokumentasjon/verdivurdering av fritidsboligen du ønsker å kjøpe
- Bevis på at du oppfyller bankens krav til egenkapital
Husk at dokumentasjonskravene kan variere etter hvilken bank du henvender deg til, og i hvilket land du søker lån i. Når du ønsker å låne penger fra utlandet, er det dessuten viktig at du setter deg godt inn i lokale lover og regler som gjelder for fritidsboliger.
Viktig å vite når du vurderer å låne penger fra utlandet
Har du fått et tilbud om å låne penger fra utlandet, bør du vurdere lånevilkårene nøye. Sørg for at du har forstått innholdet om rentesats, nedbetalingstid, gebyrer og krav til sikkerhet. Ta kontakt med banken dersom noe er uklart.
Det er også viktig å vite at valutakursen kan svinge. Betjener du et utenlandsk lån med norske kroner, kan kroneverdien synke i forhold til lånevalutaen. Skulle dette skje, må du betale mer for å betjene lånet. Dersom kroneverdien stiger i forhold til lånevalutaen, betaler du mindre for lånet.
Uansett er det et usikkerhetsmoment med svingende valutakurser når du vil låne penger fra utlandet. Det gir økt risiko både for deg og for banken.
Å låne penger til fritidsbolig fra en utenlandsk bank kan by på følgende fordeler og ulemper:
Fordeler
- Renten på et lån i en utenlandsk bank kan være lavere enn renten du får i en norsk bank.
- Du kan få mer fleksible lånevilkår i utlandet enn i norske banker. Det vil gi deg større frihet, da du kan tilpasse lånet etter dine behov.
- I noen tilfeller vil du kunne få et større lånebeløp i utlandet enn om du søker i en norsk bank.
- Rentene du betaler på et lån til utlandet for fritidsbolig gir deg rett på skattefradrag i Norge. Du må selv sørge for å føre opp dette i skattemeldingen.
Ulemper
- Det er ofte mer komplisert å få innvilget et lån fra utlandet, og du må sørge for å gi banken all nødvendig dokumentasjon som kreves.
- Saksbehandlingstiden på lånesøknader i utlandet er ofte lengre enn om du søker i en norsk bank.
- Dersom du har mye gjeld fra før, kan det være vanskelig å få innvilget en lånesøknad om fritidsbolig i utlandet. Det samme gjelder hvis du ikke har svært god kredittscore.
- Ofte er etableringsgebyret for lån i utlandet høyere enn i norske banker.
- Du får ingen beskyttelse mot valutasvingninger.
Kan jeg låne penger fra utlandet til fritidsbolig i Sverige eller Danmark?
Generelt sett er det lettere for nordmenn å låne penger fra nordiske banker enn å få innvilget en lånesøknad i andre deler av verden. Danmark har imidlertid strenge regler for hvem som har lov til å eie fritidsboliger.
Lån til kjøp av fritidsbolig i Sverige
Det er flere svenske banker som tilbyr lån til nordmenn som er på jakt etter en passende fritidsbolig. Et par av disse er Swedbank og SEB (Skandinaviska Enskilda Banken).
For å få innvilget en lånesøknad i en svensk bank, kreves det at du har god kredittscore. I tillegg må du dokumentere at du har økonomi til å betjene lånet.
Kjøp av fritidsbolig i Danmark
Det kan være vanskelig for nordmenn å få tillatelse til å kjøpe fritidsbolig i Danmark. I utgangspunktet må du være bosatt i landet for å kunne kjøpe bolig eller feriehus. Alternativt må du ha oppholdt deg i landet i minst 5 år eller ha spesiell tilknytning til Danmark.
Bor du i Norge, må du først sende en søknad til Civilstyrelsen i Danmark for å få tillatelse til å kjøpe fritidseiendom. Civilstyrelsen er en del av Justitsministeriet. Søknaden blir besvart i løpet av 10 uker. På grunn av disse strenge reglene er det veldig få nordmenn som får tilgang til kjøpe feriebolig i Danmark.
Skulle du være så heldig å slippe gjennom nåløyet, kan du søke om et lån til fritidsbolig i en dansk eller norsk bank.
Lesetips! Wise: Låne penger til bolig i utlandet – en komplett oversikt
Alternative lånemuligheter til fritidsbolig
Får du avslag på din søknad om å låne penger fra utlandet, finnes det andre løsninger. Du kan enten søke om et lån i en norsk bank med sikkerhet i egen bolig eller søke om et lån med sikkerhet i fritidseiendommen.
Flere større banker i Norge tilbyr lån til privatpersoner som ønsker finansiering til å kjøpe fritidsbolig i utlandet. DNB, Nordea, SEB og Handelsbanken er eksempler på banker som har egen avdeling for lån med pant i fritidsboliger i utlandet. Spania, Frankrike og Portugal er land som de norske bankene har spisskompetanse på.
Som regel tilbyr norske banker å låne penger i samme valuta som fritidsboligen selges for. Låner du penger og kjøper bolig med euro, kan du redusere risikoen for valutasvingninger.
Vurderer du å låne penger til fritidsbolig i en norsk bank, må du ha minst 30% av boligens kjøpesum i egenkapital. Du kan dessuten søke om finansieringsbevis før du har funnet en fritidsbolig i utlandet du ønsker å kjøpe.
Oppsummering
- Normalt kan du ikke ta opp forbrukslån i et annet land enn der du bor og arbeider.
- Det er mulig å låne penger fra utlandet med sikkerhet i eiendom.
- Banker i utlandet krever betydelig mer dokumentasjon om din privatøkonomi enn norske banker. I tillegg vil det som regel ta lengre tid å behandle lånesøknaden.
- Skal du låne penger fra utlandet, må du være klar over risikoen for valutasvingninger.
- Det er mulig for nordmenn å få lån i Sverige til kjøp av fritidsbolig. På grunn av boplikten i Danmark er det svært vanskelig for nordmenn å få tillatelse til å kjøpe feriebolig.
- Blir det vanskelig å låne penger fra utlandet til fritidsbolig, har du muligheten til å søke om lignende finansiering i flere norske storbanker.