Derfor bør du ikke låne penger på svartemarkedet

Ved akutt pengemangel kan enkelte la seg friste til å låne penger på svartemarkedet. Vi forklarer hvorfor du for enhver pris bør unngå å ta opp slike lån, og hvilke andre muligheter du har.

Hva vil det si å låne penger på svartemarkedet?

All omsetning av ulovlige varer og tjenester inngår i begrepet svartemarkedet. Å låne penger på svartemarkedet eller å tilby slike lån, regnes ofte for å være ulovlig virksomhet. Du må være klar over at på svartemarkedet blir ingen lover og regler fulgt. Å ta opp et slikt lån kan derfor ha svært negative konsekvenser for deg, både økonomisk og personlig.

Ofte krever personen som har lånt deg penger, at du betaler tilbake i løpet av 1 – 2 uker. Dersom du ikke betaler innen denne korte fristen, kan du risikere at personen kommer hjem til deg for å kreve inn pengene. I tillegg blir mange utsatt for aggressive innkrevingsmetoder.

Å låne penger på svartemarkedet kjennetegnes ved at rentene på lånet er svært høye. Slike ekstreme renter vil du ikke finne i ordinære banker eller finansieringsselskaper. Rentene på et slike ulovlige lån kan være opptil 100% på svartemarkedet.

Du kan dessuten bli pålagt å betale skyhøye dagbøter for uteblitt tilbakebetaling. Ikke sjelden ligger disse dagbøtene på 750 kroner. Klarer du ikke å skaffe pengene på 14 dager etter at fristen har gått ut, kan det dermed kreves at du må betale totalt 10.500,- i dagbøter. Dette kommer da i tillegg til selve lånebeløpet.

Vurderer du å låne penger på svartemarkedet, bør du absolutt stå imot fristelsen.

Å låne penger på svartemarkedet kan være både farlig og ulovlig. I tillegg er metodene som brukes for å inndrive pengene svært aggressive.

Hva er en lånehai?

En person eller organisasjon som låner ut penger med skyhøye renter på svartemarkedet, kalles en lånehai. Lånehaier utnytter sårbare personer som er i en akutt vanskelig økonomisk situasjon.

Det kan for eksempel være snakk om personer som har dårlig kredittscore eller lav inntekt, og som sannsynligvis ville fått avslag på lån i ordinære banker. Lånehaier retter seg mot personer som er desperate etter å låne penger, og av den grunn aksepterer de elendige vilkårene for å få lånet.

En lånehai benytter ofte aggressive metoder for å tvinge personer til å tilbakebetale pengene de skylder. Ikke sjelden benyttes det trusler, vold eller andre ulovlige innkrevingsmetoder.

Lånehaier krever ofte at bostedsadressen din oppgis før de utbetaler pengene. Det er nettopp fordi de kan oppsøke deg personlig senere dersom tilbakebetalingen uteblir.

I Norge er myndighetene klar over dette problemet. De jobber for å bekjempe at privatpersoner faller for fristelsen til å låne penger på svartemarkedet. I tillegg til å være ulovlig, kan det på grunn av de høye rentene føre til en ond sirkel av ubetalt gjeld.

Tips: Se våre tips om hvordan du kan tjene penger.

Konsekvenser av å låne penger på svartemarkedet

Å ta opp et lån av en lånehai er ekstremt risikabelt, og kan få alvorlige konsekvenser for deg. Det er flere årsaker til dette, deriblant følgende:

  • Du må betale skyhøye renter på lånet, og eventuelle dagbøter ved forsinket betaling. Det kan føre til at gjelden blir for stor til å håndtere, og du kan oppleve å havne i en negativ gjeldsspiral.
  • Aggressive innkrevingsmetoder blir ofte benyttet ved forsinket betaling. Det kan medføre trusler og vold mot deg eller din familie.
  • Å låne penger på svartemarkedet kan også føre til juridiske konsekvenser. Slike avtaler er ulovlige, og myndighetene kan straffeforfølge både deg og långiveren.
  • Du får ingen beskyttelse mot å bli utnyttet dersom du vurderer å låne penger på svartemarkedet. Låner du derimot penger i en ordinær bank, er bankens utlånsprodukter regulert av Finanstilsynet. Dette er for å beskytte privatpersoner mot å bli utnyttet. I tillegg sikres det at banker og finansieringsselskaper opererer på en transparent og rettferdig måte.

Finanstilsynet fastsetter regler for bankenes lånebetingelser, og hvilken maksimal rente de kan kreve. Banker tar dessuten alltid kredittvurdering av lånesøkere. Det er fordi de plikter å følge utlånsforskriften som inneholder regler om forsvarlig utlånspraksis. Disse reglene gjelder alle typer lån, også forbrukslån og boliglån.

  • Låner du penger på svartemarkedet, tar du dessuten en risiko for å bli utsatt for identitetstyveri. Lånehaier er mindre pålitelige med hensyn til å håndtere personlige opplysninger. Da øker risikoen for å bli utsatt for identitetstyveri eller andre former for bedrageri.
Du kan risikere bøter eller fengselsstraff om du låner penger fra en ulovlig virksomhet. Sørg derfor for å unngå svartemarkedet når du har behov for et lån.

Gode alternativer til å låne penger på svartemarkedet

Selv om du befinner deg i en akutt og vanskelig økonomisk situasjon, bør du likevel ikke akseptere å låne penger fra noen som driver med ulovlig virksomhet. Vi gir deg 3 gode tips om hva du bør gjøre i stedet for.

1. Låne penger av familie eller nære venner

Har du venner eller familie som er villige til å hjelpe deg med et lån i en kortere periode, vil dette være et godt alternativ. Ofte betaler man ikke renter på lånte penger fra nære slektninger. Det gjelder særlig dersom det dreier seg om et mindre pengebeløp. Dette er en mye bedre løsning enn å involvere seg i en ulovlig lånevirksomhet som har urimelige høye renter.

2. Ta opp et forbrukslån

Søker du om et forbrukslån i en av landets banker, vil renten generelt sett ligge mellom 10 og 20%. Dette er mye lavere enn om du låner penger på svartemarkedet. I utgangspunktet kan du få innvilget et forbrukslån dersom du er fylt 20 år. I tillegg må du ha betjeningsevne og betalingsevne.

Dersom du har lav inntekt, er det enklere å få godkjent små lånesummer fremfor store. Du kan velge nedbetalingstiden selv, og maksimal nedbetalingstid på forbrukslån er 5 år. Å ta opp et slikt lån uten sikkerhet er en mye tryggere og mer forutsigbar løsning enn å låne penger på svartemarkedet.

Tips: Les mer om forbrukslån og hva det er her.

3. Oppsøke finansiell rådgivning

Har du havnet i et varig økonomisk uføre, bør du oppsøke en gjeldsrådgiver for å få hjelp med situasjonen. På denne måten kan du få bistand til å håndtere gjeldsbyrden. Det kan for eksempel være lurt å kontakte NAV for økonomisk rådgivning, ringe din saksbehandler i banken, kontakte Gjeldsoffer-Alliansen på nett eller søke om gjeldsordning i din kommune.

Det er mye tryggere å låne penger av familie eller venner enn å ta opp et lån på svartemarkedet. Alternativt kan du søke om et forbrukslån, smålån eller mikrolån..

Oppsummering

  • Det er ulovlig å låne penger på svartemarkedet. Du kan risikere å bli straffet med bøter eller fengsel dersom det blir oppdaget.
  • Låner du penger på svartemarkedet, må du betale skyhøye renter. Du får bedre vilkår ved å ta opp et lån i en bank som er regulert av Finanstilsynet.
  • Lånehaier benytter svært aggressive metoder for å inndrive lånet ved forsinket betaling.
  • Dersom du har behov for å låne penger, bør du unngå svartemarkedet, og heller låne penger av familie eller venner. Alternativt kan du søke om et forbrukslån i en anerkjent og regulert bank.