Det kan ofte være en fordel å refinansiere forbruksgjeld og andre lån. Ikke trenger det å ta lang tid heller. Her forteller vi deg hvordan du går frem for å få refinansiering på dagen.
Du kan refinansiere på dagen
Takket være digitale løsninger, kan man nå refinansiere lån på kort tid. I de mange tilfeller går det fint i løpet av en dag.
Dersom du har BankID på mobil eller BankID-appen, kan du signere avtaler og bekrefte identiteten din raskt. Det er anbefalt at man laster ned og benytter den nye BankID-appen. Du kan lese mer om den på nettsidene deres.
Fordelen med BankID-appen er at den er rask og sikker. Dessuten har du den med deg overalt. På den måten kan du enkelt søke om refinansiering uansett hvor du er.
Elektronisk kredittsjekk ved refinansiering
Kredittsjekk av kunder foregår også i utgangspunktet elektronisk. Hvis den sjekken blir vurdert til å være tilstrekkelig, kan søknaden behandles på kort tid. Dersom den kontrollen derimot fører til at søknaden går til en manuell bakgrunnssjekk, vil søknaden kunne ta lengre tid. Da må man belage seg på å vente to-tre dager før søknaden er ferdig vurdert.
Banker innhenter en kredittscore fra kredittratingbyråer. Denne scoren er en vurdering av kundens betalingsevne. Den tar hensyn til blant annet alder, inntekt, fast arbeid, eksisterende gjeld og betalingshistorikk.
Det er også fullt mulig å sjekke sin egen kredittscore. Hvis man logger på hos et kredittratingbyrå, som Bisnode, er det kostnadsfritt og uforpliktende å be om egen kredittscore.
Tips: Se tilbydere av refinansiering uten sikkerhet her.
Enkle trinn for rask refinansiering
Hvis du ønsker å få til en rask refinansiering, er det tre ting du bør fokusere på:
- Skaff deg oversikt over hvor mye gjeld du har, så du vet hvor mye du må låne.
- Ha nødvendig informasjon klart. Det inkluderer personnummer, dine tre siste lønnslippene og eventuell annen inntekt, samt folkeregistrert adresse.
- Legg til rette for en rask og god kredittsjekk av deg.
Når du skal regne ut hvor mye gjeld du har, må du også huske på å ta med eventuelle nedbetalingsordninger.
Det er også fornuftig å sette opp et budsjett før du søker om refinansiering. Hvis du der fører opp alle utgifter, og alle inntekter, får du et tydelig bilde av hvor mye du kan klare å betale hver måned.
Det vil ha betydning for hvor lang nedbetalingstid du søker om, når du søker om lån.
Rask gjeldsvurdering ved refinansiering
Når man søker om refinansiering, søker man om et nytt lån. Alle låneinstitusjoner er pålagt å sjekke kundenes eksisterende gjeld før de innvilger et lån. Det inkluderer forbrukslån og alle former for kreditter.
Også dette kan imidlertid bli gjort på dagen.
All forbruksgjeld blir automatisk registrert i Gjeldsregisteret. Der kan banker søke etter informasjon om kunders gjeld, og få umiddelbart svar.
Kunder bør også selv logge seg inn på sidene til Gjeldsregisteret, og sjekke sin eksisterende gjeld. På den måten får man full oversikt over hva man har behov for å søke refinansiering for. Det er kostnadsfritt for privatpersoner å sjekke egen gjeld.
Som privatperson har man kun anledning til å sjekke egen informasjon hos Gjeldsregisteret.
Slik fungerer det å refinansiere
Penger på konto ved refinansiering
Overføring av penger tar som regel litt tid. Derfor kan man ikke regne med at pengene er klare like raskt som man får innvilget et lån.
Hvis man har fått innvilget et refinansieringslån, vil det normalt ta to til tre dager før det er på kontoen. Dette vil variere noe.
Det kan i noen tilfeller hjelpe å ringe til banken, for å be om at overføringene gjøres raskest mulig. Mange rutiner er imidlertid automatisk styrt, og da vil det være vanskelig å endre tidspunktene.
Send søknaden om morgenen
For å øke sjansene for å få utbetalt refinansieringslånet samme dag, bør du søke så tidlig som mulig på dagen.
På den måten har du mulighet til å rekke en av bankens faste overføringstider.
De fleste banker har flere overføringstidspunkter i løpet av dagen. Informasjon om tidene vil være opplyst på nettsidene deres. For eksempel har Sbanken godskriving av konto fem ganger om dagen, som opplyst på deres nettsider.
Overføringstidspunkter er likevel ikke den eneste grunnen til å søke tidlig på dagen. Vel så viktig er det at en bankansatt kanskje må sjekke søknaden din.
Til tross for at det meste av bakgrunnssjekker gjøres elektronisk, vil det ofte også være behov for manuelt ettersyn av enkelte opplysninger. Hvis banken mottar søknaden din tidlig på dagen, er det større sannsynlighet for at de rekker å gjøre den kontrollen før arbeidsdagens slutt.
Raskest overføring fra egen bank
Hvis det er viktig å få refinansieringslånet i orden i løpet av en dag, kan det lønne seg å søke refinansiering i en bank man allerede benytter.
Det er fordi det går raskest å overføre penger innad i samme bank.
Tips: Se også refinansiering av kredittkort: billigeforbrukslån.no/refinansiering-av-kredittkort
Søk lån i mange banker
Likevel bør du sende søknad til flere banker enn din egen.
Uansett hvilken type lån man skal søke om, bør man søke til mange banker. Det er for å sikre seg at man finner det lånet som tilbyr lavest effektiv rente.
Ved å innhente mange tilbud kan man lett sammenligne dem, og velge det som er best.
Dersom du allerede har valgt et lån fra egen bank, for å få rask utbetaling, kan du eventuelt endre det i etterkant hvis du får et tilbud som er klart bedre.
Slik vurderer banker søknad om refinansiering
I Norge regulerer Utlånsforskriften en del av praksisen rundt utlånsvirksomhet. Den kan du lese mer om på regjeringens nettsider. I tillegg har de ulike bankene interne retningslinjer. De påvirkes av spesialiseringen den enkelte bank har.
Utlånsforskriften har bakgrunn i at myndighetene ønsker å forhindre at noen tar opp større lån enn de klarer å betale tilbake.
Når det gjelder refinansiering, så er det gjerne et tiltak man gjør for å bedre privatøkonomien. Derfor gjelder det litt andre regler for det enn for ordinære forbrukslån.
Blant annet innebærer det at man kan få lengre nedbetalingstid, helt opptil 15 år. Det er for å kunne få lavere månedlige betalinger. Hvis man av en eller annen grunn har fått nedsatt inntekt, eller økte utgifter, kan det være til hjelp i en periode.
Da er det et krav at lånet kun benyttes til refinansiering. Banken vil kunne sjekke hvor mye forbrukslån man har, og dermed hvor mye man har behov for å låne.
Utlånsbanken vil også gjennom den elektroniske sjekken få svar på om kunden har betalingsanmerkninger eller åpne inkassosaker.
Dette er forhold som i mange tilfeller fører til avslag på en lånesøknad.
Likevel finnes det banker som spesialiserer seg på å gi lån selv om man har slike utfordringer. Da kreves det nærmere vurderinger. Det gjør at man ikke kan regne med å få refinansiering på dagen dersom man har betalingsanmerkning eller åpne inkassosaker.
Fremgangsmåte når man har betalingsanmerkning
Det ses som et tegn på at man ikke har god kontroll over privatøkonomien hvis man har en betalingsanmerkning. Grunnen til det er at man ikke skal få en slik anmerkning uten at man først har fått flere betalingsvarsler og purringer.
Hvis man har en betalingsanmerkning bør man først finne de bankene som gir refinansiering i slike tilfeller. Blant annet kan man finne det hos BlueStep.
De har såkalte omstartlån. Det er refinansiering som gis mot sikkerhet i eiendom.
Alle banker som gir lån med betalingsanmerkning vil be om en eller annen form for sikkerhet. Det kan enten være sikkerhet i eiendom, som egen bolig. Eller det kan være en medlåntaker eller kausjonist, som ikke selv har en betalingsanmerkning.
Hvis man stiller eiendom som sikkerhet, må den ikke allerede være fullt belånt. Det er ifølge Utlånsforskriften ikke lov å belåne mer enn 85 % av verdien på en bolig.
Oppsummert
Du kan søke om refinansiering på dagen. For at det skal gå raskest mulig bør du følge noen enkle trinn:
- Søk om morgenen
- Søk i en bank du allerede er kunde hos
- Sørg for at du ikke har betalingsanmerkning eller åpne inkassosaker
- Husk på at det vil lønne seg å søke til flere banker, for å finne den med best rente.