Hva er valutalån

Valutalån skiller seg fra andre typer lån på en del områder. Her forklarer vi hva det er, og hvem det kan passe for.

Slik fungerer valutalån

Et norsk valutalån er, enkelt forklart, et lån man tar opp i en norsk bank, men det er i en annen valuta enn norske kroner.

Grunnen til at noen vil gjøre det, er at dersom kursen på den utenlandske valutaen er lavere enn kursen på norske kroner, vil man tjene på det. Da får man det som kalles valutagevinst.

Det betyr enkelt sagt at man spekulerer i valutakurser.

Derfor innebærer det selvfølgelig også at hvis den utenlandske valutaen viser seg å bli sterkere enn norske kroner, så taper man tilsvarende med penger.

Er valutalån noe som passer alle?

Å ta opp et valutalån, vil si at man tar opp lånet i en norsk bank, men i en annen valuta enn norske kroner. Det gjøres i forventning om at norske kroner vil styrke seg i forhold til valutaen man tar opp lånet i.

Det raske svaret på det er «nei».

Valutalån kan gi god valutagevinst, dersom valutaendringene går i låntakers favør. Samtidig innebærer det en betydelig risiko.

Derfor ansees det gjerne som en hovedregel at man skal ha et solid økonomisk grunnlag før man vurderer et valutalån. Man må kunne tåle valutasvingninger som fører til tap.

Tips: Les også vår artikkel om omstartslån her.

Å sammenligne med aksjer

Med valutalån spekulerer man i om en valuta vil gå opp eller ned i fremtiden. Derfor kan det sammenlignes med aksjekjøp, hvor man spekulerer i om en aksje kommer til å gå opp eller ned.

Det kan være vanskelig å sette opp analyser over hvordan man forventer at en valuta vil bevege seg. Samtidig kan man gjøre noen undersøkelser, og selvfølgelig følge med på markedet.

Likevel vil det alltid medføre en betydelig risiko. Dersom man vil få økonomiske problemer hvis man taper pengene, er det ikke å anbefale å ta opp valutalån.

I hvilken situasjon kan det lønne seg med valutalån

Hvis det skal lønne seg å ta opp et valutalån er det best å gjøre det når kursen mot den norske kronen er høy. Det vil si at hvis det er kursnedgang i den andre valutaen, vil lånet bli billigere å innfri i norske kroner.

Da har det i utgangspunktet lønnet seg å ta opp lånet i den utenlandske valutaen.

Det medfører betydelig risiko å ta opp valutalån, fordi valutaen man tar det opp i kan styrke seg i stedet for å svekke seg, mot den norske kronen. Man bør derfor unngå slike lån hvis man ikke har økonomisk styrke til å tåle et tap.

Høyere renter

Samtidig er det verdt å merke seg at det i norske banker som regel medfører høyere kostnader å ta opp et lån i en annen valuta enn den norske.

Det er fordi norske banker kjøper det som kalles terminer fra utlandet, og låner så de ulike valutaene videre til sine kunder. Dette tar bankene seg godt betalt for, i form av renter og gebyrer.

Informasjon om valutalån

Handel med valutalån er innberetningspliktig. Dersom du mottar gevinst på valutalån, er det skattepliktig, i henhold til Skatteetatens satser.

Hvis du taper penger på valutalån, kan du få skattefordeler.

Som norsk statsborger vil du som regel måtte handle valuta gjennom norske banker, hvis du ikke allerede har et bankforhold i utlandet. I de fleste land kreves det statsborgerskap eller annen grundig dokumentasjon, for å få anledning til å søke om lån.

Tips: Se også artikkelen vår om å låne penger fra utlandet.

Krav ved valutalån

Valutalån tilbys ikke ved lave lånebeløp, de fleste banker har et minstebeløp på 1 millioner kroner.

Du må regne med å måtte stille med sikkerhet for minst halvparten av lånebeløpet, enten i egen bolig eller annen fast eiendom.

Du må innfri alle øvrige krav ved låneopptak. Det inkluderer krav til alder, inntekt og tilfredsstillende kredittscore.

Oppsummert

Valutalån er enkelt forklart spekulasjon i at den valutaen du tar opp lånet i, svekker seg i forhold til den norske kronen. I så fall vil lånet bli billigere for deg å innfri. Det er imidlertid en betydelig risiko å ta, fordi:

  • Det er vanskelig å vite hvordan ulike valutaer endrer seg i fremtiden.
  • Du kan risikere at valutakursen går motsatt vei, og da kan lånet bli langt dyrere å innfri.
  • Bankene tar ofte høyere renter og gebyrer for valutalån enn ordinære lån i norske kroner.